Nalewka z Żyworódki

1 część surowca świeżego i rozdrobnionego zalać 3 częściami alkoholu 30-40%, odstawić na 7 dni, przefiltrować. Czytaj dalej „Nalewka z Żyworódki”

Macerat z żyworódki na wodzie

1 część świeżego rozdrobnionego surowca zalać 3 częściami wody zdrojowej, odstawić na 8 godzin, przecedzić. Czytaj dalej „Macerat z żyworódki na wodzie”

Wyciąg z Żyworódki na winie

1 część rozdrobnionego surowca świeżego na 5 części wina białego lub czerwonego, wytrawiać przynajmniej 2 tygodnie, potem przecedzić. Czytaj dalej „Wyciąg z Żyworódki na winie”

Żyworódka (Kalanchoe)

Rodzaj żyworódek zawiera wiele gatunków, jeśli chodzi o gatunki lecznicze, w Polsce znane są 2 gatunki: Kalanchoe pinnata oraz Kalanchoe daigremontiana.
Ten artykuł dotyczy tylko gatunków leczniczych Kalanchoe pinnata oraz Kalanchoe daigremontiana. Czytaj dalej „Żyworódka (Kalanchoe)”

Sok z ziela Żyworódki

Świeży sok z Żyworódki do szybkiego użycia

Świeże liście przepłukać, osączyć, połamać na małe kawałki, włożyć do  małego naczynia  (np. szklanki, miski) zmiażdżyć tłuczkiem lub drewniana łyżką i wycisnąć sok. Czytaj dalej „Sok z ziela Żyworódki”